Hijsmiddelen worden gebruikt om zware lasten te verplaatsen. Dit behoort tot de meer risicovolle werkzaamheden.
Een last kan tijdens het hijsen uit de kraan of takel vallen door:
Om de last aan te slaan maakt men o.a. gebruik van hijsbanden, staalstroppen, kettingen en sluitingen. Bij het aanslaan van de hijslast wordt samengewerkt met degene die de kraan of takel bedient. Om hijsincidenten te voorkomen, is het zeer belangrijk dat deze werkzaam-heden deskundig gebeuren. Er dient vooraf overleg te zijn hoe de hijsklus wordt aangepakt en op welke wijze aanwijzingen gegeven zullen worden.
Werknemers moeten beschikken over een minimale basiskennis en vaardigheid in dit werk. Dat geldt ook voor degenen die slechts af en toe lasten hijsen en verplaatsen en hiervoor geen opleiding hebben gevolgd of lang geleden.
Wat zijn kritieke lasten?
Medewerkers die op een bedrijfsterrein, werkplaatsen en magazijnen moeten werken bij de uitvoering van hijswerken kritieke lasten moeten aanslaan en verplaatsen en/of deze werken moeten coördineren.
Medewerker moet minimum 18 jaar en medisch geschikt zijn.
Theorievragenlijst en praktijkopdrachten met permanente evaluatie.
Max. aantal deelnemers volgens aantal beschikbare toestellen (rolbrug, autolaadkraan, snelmontagekraan, torenkraan,…)
Elke geslaagde deelnemer ontvangt het officieel attest ‘Aanslaan en uitwijzen van kritieke lasten’ en een badge die 5 jaar geldig is.
Heb je vragen over een van onze opleidingen of wil je meer weten over inschrijvingen, startdata, of specifieke modules? Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op!